Zomrel Janusz Olejniczak, nahral klavírne pasáže vo filme Pianista

22.10.2024 Celý región

Varšava 21. októbra (TASR) — Vo veku 72 rokov zomrel v nedeľu na infarkt poľský klavirista, hudobný pedagóg a príležitostný herec Janusz Olejniczak, ktorý hral klavírne party v oscarovom filme Pianista z roku 2002. Oznámila to v pondelok jeho rodina, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AP.

Vo vyhlásení rodiny pre médiá sa uvádza, že Olejniczakov mimoriadny cit pre hudbu, najmä pri interpretácii skladieb Fryderyka Chopina, mu priniesol medzinárodnú slávu a uznanie.

Aleksander Laskowski, hovorca poľského Inštitútu Fryderyka Chopina, označil Olejniczaka za jedného z najvýznamnejších súčasných interpretov Chopinovej hudby a vynikajúceho učiteľa.

Olejniczakova kariéra sa začala v roku 1970, keď sa ako 18-ročný stal finalistom 8. medzinárodnej klavírnej súťaže Fryderyka Chopina vo Varšave — skončil na 6. mieste.

Podľa mnohých sa fyzicky tak podobal na Chopina, že si ho zahral vo filme režiséra Andrzeja Zulawského The Blue Note (Modrá nota) z roku 1991.

V roku 2002 Olejniczak nahral klavírne pasáže pre film Pianista (jeho ruky možno vidieť aj pri hre na klavíri), za ktorý získal Romana Polanski Oscara za najlepšiu réžiu a Adrien Brody pre najlepšieho herca.

Olejniczak sa narodil 2. októbra 1952 vo Vroclave. Na klavíri začal hrať ako šesťročný, hudobné vzdelanie získal vo Varšave, kde študoval na Hudobnej univerzite Fryderyka Chopina.

Okrem toho absolvoval doplnkové štúdium v Paríži a postgraduálne štúdium vo Varšave a Essene. Dlhé roky bol v porote Chopinových klavírnych súťaží.

Vyučoval tiež hru na klavíri na Hudobnej univerzite Fryderyka Chopina vo Varšave a Hudobnej akadémii v Krakove, ako aj v iných krajinách.
 

Vyberte región

mark